

Vil du skape harmoniske rom – og lengter du etter å ha det mer lunt og koselig? Da kommer du langt med tepper! Her gir vi deg noen kjekke tommelfingerregler, gode tips og litt inspirasjon.
Vi ønsker at denne artikkelen skal være så nyttig og informativ som mulig - send oss en mail med innspill om mangler, spørsmål eller elementer vi bør få med.
Hvorfor bør du ha tepper hjemme?
Tepper har evnen til å tilføre hjemmet et sofistikert element, et behagelig og mykt underlag som kan dempe støy og akustikk – og i mange tilfeller binde hele interiøret i et rom sammen.
OsloDeco hjelper deg!
Vi vet at det ikke er enkelt å velge riktig og at mange vegrer seg litt for å kjøpe tepper.
I denne guiden hjelper vi deg på vei, og lister opp hva du skal tenke på og vi tipser om noen av teppene vi varmt anbefaler.
Noen ekstra gode tips til oppmåling og vedlikehold får du også! Dersom du i tillegg vil ha mer hjelp til teppevalg - er du som alltid velkommen til å sende oss en e-post til hello@oslodeco.no
Hva slag type tepper selger OsloDeco?
Vi har ikke de billigste teppene på markedet, og det er av god grunn! Vi foretrekker god kvalitet og holdbarhet – og det er spesielt viktig når det kommer til tepper! Utvalget vårt er håndplukket for at du skal kunne gjøre hjemmet finere og mer hjemmekoselig – og at du kan være fornøyd med kjøpet i mange år! Hos oss kan du velge mellom ulike størrelser og materialtyper:
1. Ulltepper i ren ull som er enkle å vedlikeholde
2. Myke og slitesterke tepper i ull og bambus
3. Naturtepper i hamp og sisal
4. Taktile tepper med spennende struktur
5. Fluffy og langhårede tepper
6. Vevde kelimtepper
7. Runde gulvtepper som passer ekstra godt til runde spisebord og sittegrupper
8. Fargerike tepper og tepper som gir rommet et blikkfang
I tillegg kan vi bestille andre type tepper fra våre leverandører. Vi fører tepper fra blant annet Layered, Hay, Audo Copenhagen (Menu), &tradition, Louise Roe og House Doctor i tillegg til gulvtepper fra Ferm Living og tepper fra Massimo Copenhagen der flere kan bestilles på mål. Så om du er på utkikk etter et teppe fra noen av merkene våre, som du ikke finner i butikken vår – send oss en e-post til hello@oslodeco.no så skal vi hjelpe deg!
RUSTFARGET. GULVTEPPET FOUND RUG #02 - #04 I HÅNDVEVET, REN ULL FRA LOUISE ROE.
STOR FAVORITT MED FIN STRUKTUR. GRAVEL RUG FRA MENU I FARGEN IVORY.
HVORDAN VELGE RIKTIG GULVTEPPE?
Dette er ett (av mange) spørsmål vi ofte får fra kundene våre! Det kan være vanskelig å bestemme seg for et gulvteppe når det finnes så overveldende mange valg – størrelser, former og farger.
Men det trenger ikke være så vanskelig – når man bare får noen gode tips og triks på veien! La oss fortelle deg hvordan du kan gå frem og hva som er viktig å tenke på – og rom for rom! Vi deler våre svar på de gode tepperelaterte spørsmålene vi ofte får (FAQ).
Hvor stort bør et gulvteppe være?
Den vanligste feilen mange gjør er å velge for små tepper. (Selv om det mindre tepper inoen gang er perfekt valg)
Det som bør være avgjørende for valg av teppestørrelse er størrelse på rommet og hvilke møbler som skal stå på teppet: Et stort rom tåler (og fortjener) et stort teppe! I tillegg til å skape et eget rom i rommet og en harmonisk sone i interiøret kjennes det også litt ekstra eksklusivt når teppet omfavner møblene helt. I mindre rom bør du heller skalere ned. Spiser du for mye av gulvflaten vil rommet nemlig kjennes lite og i verste fall føles mindre enn det er. Et mindre teppe vil her gjøre rommet mer innbydende og lunt. Gulvteppene våre kommer i flere størrelser, fra 170x240 cm og 200x300 cm til store tepper i 300x400 cm, og mange av teppene fra feks Massimo Copenhagen kan også bestilles på spesialmål.
Hvilken form bør teppet ha?
En god tommelfingerregel når det gjelder formen på teppet er at det skal følge innredningen. Under et rundt spisebord egner runde eller kvadratiske tepper seg godt, mens i stuen under sofaen eller et avlangt spisebord bør formen være rektangulær og følge sofaens eller bordets bredde for å skape mest mulig visuell ro. Et rundt teppe vil også kunne fungere fint alene, ved siden av andre møbler på for eksempel et barnerom, på siden av sengen i soverommet eller på et hjemmekontor.
EN TEPPEDRØM. SHADE LOOP RUG FRA FERM LIVING KAN KJØPES I BÅDE 140X200 CM OG 200X300 CM.
FORMFINT. RUNDE TEPPER PASSER EKSTRA GODT UNDER RUNDE BORD. SJEKK UT SERIEN FOUND RUG FRA LOUISE ROE FOR FLERE STØRRELSER OG FARGER.
ROM FOR ROM
Mange synes det er vanskelig å velge riktig teppe til riktig rom og bruk. Nedenfor viser vi deg hva du skal tenke på når det gjelder teppe til stue, teppe til spisestue og teppe til soverom. Noen ekstra gode tips får du også!
Hvilket teppe passer best til stuen?
Her er det sofaens størrelse som definerer teppestørrelsen. Teppet skal gjerne være bredere enn sofaens bredde – altså at det strekker seg forbi sofaen i bredden på begge sider. I et stort rom der du har sofa med tilhørende bord og stoler stående midt i rommet er det fint å la teppet omslutte alle møblene. Står sofaen derimot mot en vegg og du ønsker noe avstand mellom vegg og teppe holder det fint at sofaens fremste ben står på teppet. Regelen som uansett gjelder uavhengig av plasseringen av sofaen og tilhørende sittemøblement i rommet er at føttene alltid skal treffe teppet hvor enn du sitter.

Lurer du på hvordan du plasserer sofaen på teppet? Plasseringsmessig fungerer det visuelt sett best når du jobber med forholdene ⅓. Altså bør ikke sofaen stå midt på teppet, men enten ⅓ på eller ⅓ av.
Tips! Å teipe opp med maskeringsteip utifra målene på teppene du har sett deg ut vil kunne gi deg et godt bilde av hva som kan funke best hjemme hos deg. Dette gjelder forsåvidt for alle rom!
Hva slags teppe egner seg under spisebordet?
Under et spisebord skal du ta utgangspunkt i størrelsen på bordet samt bordets form. Her bør du ha både bredde og lengde som går godt forbi spisebordets størrelse slik at også spisestolene favnes. Står bakre del av spisestolene utenfor teppet går det fint, men noen vil synes at å bale med kanten på teppet kan være irriterende når man flytter på seg i stolen eller eksempelvis ønsker å trekke stolen nærmere inntil bordet. Det kan skape ubalanse og visuelt ikke være så behagelig å se på. Formen på teppet bør følge bordets form – et rektangulært bord kler best et rektangulært teppe, mens et rundt bord vil kle et rundt teppe best (men her kan du evt også gå for et som er kvadratisk). Unngå bruk av langhårede tepper og vurdér å impregnere teppet med tekstilimpregnering for enklere vedlikehold.

Et teppe under spisebordet bør følge bordets størrelse og form.
Tips! Når du måler opp: Trekk stolene ut til der de naturlig står når de er trukket ut fra bordet og gjestene er på plass, og gi det en 15-20 cm klaring til kanten av teppet fra bakre ben. Ikke bestemt deg for stoler enda? Mål 60-70 cm ut i fra bordkanten slik at du har god klaring.
Hva slags gulvteppe bør du velge til soverom?
Når du skal velge gulvteppe til soverom bør du ta utgangspunkt i rommet og sengens størrelse og plassering. I et stort soverom vil et stort gulvteppe kjennes luksuriøst og tilføre rommet en ekstra deilig følelse av komfort. Her kan du da enten velge et stort teppe som flyter ut forbi sengens (og nattbordenes) bredde og lengde der teppet legges helt inntil veggen bak sengen eller et noe mindre som strekker seg i forkant av nattbordene og langs med sengen. Uansett variant bør teppet strekke seg et stykke forbi sengens bredde samt eventuelle nattbord. På mindre soverom står muligens sengen inntil en vegg og da kan et stort teppe sluke for mye av rommet og gulvet, så her kan du heller velge deg et mindre teppe som som kun rammer inn ⅔ av sengen eller et som ligger helt i forkant og dekker ⅓ av enden på sengen. Det fine med tepper er at de uansett størrelse evner å gi soverommet det lille ekstra og skaper et rom du kan finne roen i.

Hvor stort teppe du skal ha under sengen avhenger av størrelsen på rommet, sengen og plasseringen av denne.
Tips! Et stort teppe kan gi følelsen av vegg-til-vegg teppe på soverommet uten at du dedikerer deg til å dekke gulvet helt – og gjør at du kan ta det med deg om du flytter!
Det finnes så klart flere rom der tepper egner seg godt. Det viktigste er å se an behovene dine og tenke gjennom hva disse rommene brukes til. I gangen der du har flere dører som åpnes og lukkes kan det være en fordel med en smal og flatvevd løper fremfor et bredt og fluffy teppe. Et teppe i gangen er som regel også utsatt for mye fottrafikk gjennom dagen så det bør være et som er slitesterkt, som du enkelt kan rengjøre og som du eventuelt sikrer med med et teppeunderlag for å sikre at det ligger pent og ikke krøller seg. Mye av det samme gjelder om du ønsker et gulvteppe til kjøkkenet. Er du ute etter teppe til barnerom kan også et teppeunderlag være lurt, men her kan du heller gå for mykere og mer hårete varianter som demper lyden av lek og som kjennes fint for små barneføtter å trå på.
LUNT BLIKKFANG. Med ullteppet Alley Wool Rug fra Ferm Living får du et lite, abstrakt kunstverk med på kjøpet. Laget av den mykeste New Zealand-ull, med noen mindre høydeforskjeller i luggen kan du med dette virkelig gi innredningen en ekstra dimensjon.
MYK LANDING. I en gang eller mellomsone får det rutemønstrede teppet Mara Knotted Rug fra Ferm Living virkelig komme til sin rett. Lunt å trå på, med dekorative frynser, i deilig New Zealand-ull. Her i en fin fargekombinasjon av mursteinsbrunt og off-white.
MATERIALER
Hva slags teppemateriale og kvalitet bør man velge?
Generelt finnes det et hav av materialer å velge mellom også når det kommer til tepper, men vi vet at kvalitet og bærekraft lønner seg. Og det snevrer jo (heldigvis!) inn utvalget betraktelig. Men så er det store spørsmålet hvor teppet skal ligge. Noen plasser krever enklere rengjøring og vedlikehold enn andre og dette er viktig å ta med i betraktningen før du velger hva slags type teppe du skal gå for. Eksempelvis vil et langhåret teppe under spisebordet eller på kjøkkenet fort kunne skape litt mer styr enn du så for deg, så her bør du heller gå for et mer flatvevd teppe som er enkelt å støvsuge og som ikke flekker for lett. Et teppe i ull er eksempelvis selvrensende og vil sånn sett kunne tåle en støyt. I gangen kan et robust sisal- eller hampteppe være en god løsning, mens du på soverommet kanskje aller helst vil ha et mykt viskoseteppe å sette føttene på på morgenen.
Hos oss kan du velge mellom tepper i vakker, ren ull, bambus, myk viskose og sisal der alle teppene er håndplukket av oss ut i fra et ønske om å tilby tepper som er både tidløse og slitesterke – og som dermed vil vare deg ekstra lenge. Blant favorittene våre nå er teppene fra Massimo Copenhagen, et teppefirma som produserer nydelige, håndknyttede tepper i naturmaterialer, teppeserien Houkime fra Menu i deilig, tykk bomull og tencel, Ferm Living sine håndlagde tepper i ren ull, samt Louise Roe sine tepper der variasjoner i størrelse, farge og vev gjøre hvert teppe helt unikt. Vi vil også nevne norske Heymat sine vakre dørmatter her, skulle du i tillegg være ute etter en vakker og slitesterk dørmatte i 100% resirkulert plast!
Enkelt vedlikehold. Det beige teppet Earth Natural light beige fra Massimo Copenhagen er et håndlaget kvalitetsteppe av ren New Zealand-ull, som gjør det både pent å se på og lett å vedlikeholde. Ull er også allergivennlig og brannmotstandig, og er naturlig flekkavvisende.
Myk materialmiks. Nina Bruun har designet dette elegante, ribbemønstrede teppet som takket være sin deilige sammensetning av tencel og bomull kjennes herlig mykt og akkurat passe sofistikert. Teppet Houkime fra Audo Copenhagen (Menu) i beige finnes i to størrelser, der det største måler 200x300 cm.
Materialkvaliteter og vedlikehold av tepper
Ull: Ull er naturlig flekkavvisende og selvrensende, noe som gjør et ullteppe enkelt å vedlikeholde. De naturlige egenskapene innebærer også at teppet er allergivennlig – noe inneklimaet ditt vil ha godt av! Fordi ull er flammehemmende vil det også være mye mer brannsikkert enn et teppe i syntetisk materiale. Å trå på ull er herlig lunt og behagelig.
Bomull: Bomull er et naturlig materiale som er svært slitesterkt som gjerne kombineres med andre naturmaterialer i kvalitetstepper. Rene bomullstepper er som regel tynnere i kvaliteten, men vil med et teppeunderlag kunne ligge pent også i områder med mye trafikk. Disse kan også oftest tåle maskinvask, gitt at du har stor nok vaskemaskin da!
Bambus: Bambusfibre har lang levetid og bambustepper er dermed ekstra slitesterke. Disse teppene har også en unik mykhet og en vakker, blank overflate. Bambus kombineres ofte med andre naturmaterialer som ull.
Viskose: Viskose fremstilles av cellulose og er et såkalt kunstig fremstilt naturmateriale. Viskose blir gjerne kalt kunstsilke på grunn av sin glans og tekstur, noe som gjør at viskosetepper kjennes deilig myke og luksuriøse. Eventuelle flekker bør håndteres raskt ved å forsiktig presse en tørr og ren klut mot teppet for å absorbere så mye som mulig.
Sisal: Sisal er en av de mest slitesterke, naturlige materialene og materialfibrene gjør at sisaltepper fungerer særlig godt i hjemmet der det er mye trafikk. De er robuste i kvaliteten og har en naturlig og rustikk overflate. Disse er lette å vedlikeholde med støvsuger, men vær forsiktig med å eksponere teppet for vann da det lettere kan sette seg flekker her enn på andre typer tepper.
Hamp: Hamptepper deler mye av de samme kvalitetene som sisaltepper både i uttrykk og i slitestyrke. Hamp har også naturlige antibakterielle egenskaper som gjør det allergivennlig og det er også brannsikkert, slik som ull er. Med en lett fuktig klut og litt vaskemiddel kan du klappe forsiktig på eventuelle flekker. Ellers er støvsuger det beste valget for å rengjøre hamptepper.
Kelim: Kjennetegnet på kelimtepper i ull er måten teppene er vevd på. I vanlige tepper har man som regel knuter festet til renningstrådene, mens her så avsluttes trådene når de støter mot tråd med en annen farge. Ofte er de også helt unike i uttrykket da teppene gjerne er håndlaget. I tillegg får de en ekstra vakker patina over tid!
100% NATURLIG. Teppet Sumace fra Massimo Copenhagen er håndknyttet i 100 % hamp. Er du ute etter å gå litt 'back to basics' og omfavne det naturlige får du her et teppe med et sofistikert og rustikt uttrykk. Hamp har høy slitestyrke og her vil mykheten til teppet øke over tid. Teppet er tilgjengelig med og uten frynser!
SLITESTERK ULL. Gulvteppene i serien Found Rug fra Louise Roe er laget i håndvevet, ren ull. Dette er et naturlig og biologisk nedbrytbart materiale som har lang levetid og som er naturlig flekkavvisende. Hurra! Bonusen her er at den litt grove ullveven kommer godt fram i samspill med de nydelige fargene og de korte frynsene. I denne serien kan du også velge mellom flere størrelser og fasonger- også rundt og kvadratisk.
Tips! Tekstilimpregner tepper for å minske faren for varige flekker. Velg en type som ikke skader inneklimaet eller har silikon i seg og du vil kunne bevare teppet ditt enda lenger. Riktig impregnering skal ikke påvirke overflaten på materialet og vil kunne beskytte mot flekker og sollys. Bare husk å impregnere på nytt etter noen runder med støvsugeren eller vask av teppet!
FARGER OG TEKSTUR
Selv om flere begynner å leke seg mer med sterkere farger også når det kommer til tepper er det fremdeles off white tepper, beige tepper, grønne tepper, brune tepper og grå tepper som selger mest. Disse er likevel gjerne litt spennende i både tekstur og struktur, noe som som gir liv til innredningen og kan bidra til fin variasjon i en ellers nøytral farge- og materialpalett.
Hva slags farge skal man velge på teppet?
De nøytrale, jordfargede tonene står særlig godt til innredningen og fargepaletten i de fleste hjem. Men det betyr altså ikke at du må velge deg et kjedelig teppe! Går du for tepper i dempede farger som i tillegg har spennende teksturer og strukturer i vevingen kan det utgjøre en stor forskjell og skape en helt egen dybde og ro i innredningen din. Bestselgeren Gravel Rug fra Audo Copenhagen (Menu) er et godt eksempel på dette. Det naturlige uttrykket forsterkes gjennom den spesielle veveteknikken og teksturen gir interiøret en mykhet flere lar seg begeistre av. Ellers har vi også forelsket oss helt i teppeserien Found Rug fra Louise Roe er håndvevet i ren ull, som kommer i fire farger- grønt, rødt, beige og grått. De nydelige fargene og den litt grove veven gir en fin helhet til teppene. Er du ute etter et loddent, langhåret teppe som lar seg senke skuldrene helt og drømme deg litt bort? Da kan det populære teppet Meadow High Pile fra Ferm Living være akkurat det du leter etter. Et hårete teppe fungerer også som en fin kontrast i minimalistiske rom, uten at det blir for mye.
FINE JORDFARGER. Gulvteppene Found Rug fra Louise Roe i håndvevet, ren ull kommer i fire farger – grønt, rødt, beige og grått. De nydelige fargene, den litt grove veven, og de korte frynsene gir en fin helhet til teppene.
FLUFFY FAVORITT. Teppet Meadow High Pile fra Ferm Living er laget i myk New Zealand- ull og tilfører enkelt interiøret en dose varme og struktur.
Vil du allikevel tilføre noe mer farger i hjemmet ved bruk av tekstiler kan du også la deg friste av å bryte med det sobre og klassiske og gå for eksempelvis blått som en komplementærfarge til en ellers jordfarget palett. &tradition sitt teppe The Moor Rug i en deilig blåtone eller varianten Cruise Rug, som er beige med blå striper i et minimalistisk mønster, vil da muligens kunne gi deg akkurat det fargedryppet du trenger i hverdagen.
BLÅTT TIL LYST. Teppet The Moor Rug i fargen Grey Blue Thunder fra &tradition står nydelig til en ellers dus og jordfarget innredning. Teppet finnes også i fargen beige dew.
MYK GRAFIKK. Ønsker du å tilføre et lite fargedrypp kan vi anbefale teppet Cruise Rug fra &tradition der du kan velge mellom en lys beige variant med blå striper eller et gyllenbrunt med burgunderrøde striper.
FINT Å HUSKE PÅ NÅR DU SKAL VELGE TEPPE:
Størrelse: Se an størrelsen på rommet, møblene det skal bære og teip opp noen alternativer på gulvet med maskeringsteip for å få et inntrykk av hvordan det vil ligge i rommet. Det vil garantert gi deg svaret på hva som blir mest harmonisk med tanke på både størrelse og form på teppet hjemme hos deg!
Plassering: Du må ikke ha et gulvteppe som omfavner og rommer alle møblene der du vil ha et teppe. Skal det ligge kun delvis under møblene så er huskeregelen at føttene alltid skal lande på teppet – uansett hvor du sitter.
Avstand: Sørg for 20-50 cm med luft mellom teppet og motstående vegg med mindre du går for å legge teppet helt inntil veggen (eksempelvis på soverommet eller under sofaen som står inntil veggen).
Pass på: Fyldige og fluffy tepper som bygger i høyden er ikke alltid så heldig i møte med lave møbler og døråpninger. Sørg for god klaring så du unngår frustrasjon.
Vedlikehold: Du kommer som regel langt med litt varmt vann og oppvaskmiddel om uhellet er ute. Men vi kan anbefale å impregnere teppet med en tekstilimpregnering uten silikon for ekstra beskyttelse. Dette vil også beskytte teppet mot solbleking! Og trykkmerker etter møbler kan fint børstes vekk med en kortbustet, tørr børste!
Kan dere hjelpe meg med å velge teppe?
Ja! Vi veileder deg gjerne. Send oss dine ønsker eller spørsmål, og legg gjerne ved et bilde av rommet, og send en e-post til hello@oslodeco.no, så hjelper vi deg på vei!
PS! Husk at vi kan tilby flere tepper enn de som ligger ute i nettbutikken vår for øyeblikket.